9.2/10
085 0607 686
Storage Share
searchZoeken menu
Hoe je je spullen veilig opslaat in 4 stappen

Hoe je je spullen veilig opslaat in 4 stappen

calendar_month 12-01-2024 person Niels van Eck

Als je je spullen wilt opslaan in een opslagruimte, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig en beschermd zijn. In deze gids geven we je vier belangrijke stappen om dit te bereiken. 

Het belang van veilige opslag

Veilige opslag is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste wil je natuurlijk dat je spullen veilig zijn en beschermd worden tegen diefstal. Dit kan bijvoorbeeld met een inboedelverzekering. Onveilige opslagomstandigheden kunnen leiden tot schade aan je bezittingen. Denk aan vocht, temperatuurschommelingen en andere risico's die je spullen kunnen aantasten. 

De risico's van onveilige opslag

Onveilige opslag kan leiden tot ernstige schade aan je spullen. Vocht kan bijvoorbeeld leiden tot schimmel en rotten, terwijl temperatuurschommelingen kunnen leiden tot kromtrekken of barsten van bepaalde materialen. Daarnaast kunnen insecten en ongedierte je spullen beschadigen als ze niet goed beschermd zijn. 

Stap 1: Kies de juiste opslagruimte

De eerste stap bij het veilig opslaan van je spullen is het kiezen van de juiste opslagruimte. 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een opslagruimte

Ten eerste moet je de locatie van de opslagruimte beoordelen. Is het gemakkelijk bereikbaar en dicht bij je huis? Daarnaast moet je ook kijken naar de beveiligingsmaatregelen die worden genomen. Zijn er beveiligingscamera's, een alarm en een toegangscontrolesysteem? 

Een andere belangrijke factor is de grootte van de opslagruimte. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor al je spullen. In deze ruimtecalculator kun je uitrekenen hoeveel opslagruimte jij nodig hebt. 

Hoe de grootte van de opslagruimte te bepalen

Begin met het maken van een inventaris van al je spullen die je wilt opslaan. Probeer vervolgens te visualiseren hoeveel ruimte ze in beslag zullen nemen. Houd rekening met eventuele extra ruimte die je nodig hebt voor toekomstige aankopen. Het is altijd beter om te kiezen voor een iets grotere opslagruimte dan te krap te zitten.

Stap 2: Verpak je spullen correct

Een belangrijk onderdeel van veilige opslag is het correct verpakken van je spullen. Hierdoor worden ze goed beschermd tegen schade tijdens transport en opslag

Het belang van goede verpakking

Goede verpakking is belangrijk om je spullen veilig op te slaan. Zorg ervoor dat je stevige dozen en verpakkingsmateriaal gebruikt. Wikkel breekbare items in noppenfolie of bubbelplastic en zorg ervoor dat ze goed zijn beschermd. Label dozen ook duidelijk, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt wanneer je je spullen weer wilt ophalen.

Tips voor het veilig verpakken van verschillende items

Hier zijn enkele handige tips voor het veilig verpakken van items:

  • Voor kleding kun je gebruikmaken van kledingdozen met een stang om je kleding op te hangen.
  • Elektronica moeten worden verpakt in de originele verpakking, indien mogelijk. Voeg extra bescherming toe met bubbeltjesplastic.
  • Boeken moeten plat worden verpakt om vervorming van de pagina's te voorkomen.
  • Breekbare items moeten individueel worden verpakt en worden voorzien van voldoende bescherming.
  • Meubels moeten goed worden gedemonteerd en verpakt met beschermende materialen, zoals verhuisdekens.

Stap 3: Organiseer je opslagruimte

Een georganiseerde opslagruimte is belangrijk voor een veilige en handige opslag. Het helpt je niet alleen bij het gemakkelijk terugvinden van je spullen, maar het minimaliseert ook het risico op schade.

Praktische tips voor het organiseren van je opslagruimte

  1. Label je dozen en maak een inventarislijst, zodat je precies weet wat er in elke doos zit.
  2. Plaats de items die je het meest nodig hebt vooraan, zodat je er gemakkelijk bij kunt.
  3. Maak gebruik van planken en stellingen om verticaal ruimte te benutten.
  4. Maak gangpaden zodat je gemakkelijk door de opslagruimte kunt lopen zonder je spullen te beschadigen.
  5. Houd breekbare items op een aparte plaats en zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt en beschermd.

Stap 4: Bescherm je spullen tegen schade

Naast het correct verpakken en organiseren van je spullen, is het belangrijk om extra maatregelen te nemen om ze te beschermen tegen mogelijke schade.

Hoe je spullen te beschermen tegen vocht

Vocht kan een van de grootste bedreigingen zijn voor je opgeslagen spullen. Om ze te beschermen, kun je een vochtabsorber, zoals silicagelzakjes, in je opslagruimte plaatsen. Dit helpt de luchtvochtigheid te verminderen. Daarnaast kun je je spullen van de vloer houden door gebruik te maken van pallets of planken.

Hoe je spullen te beschermen tegen temperatuurschommelingen

Temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van je spullen negatief beïnvloeden. Om ze te beschermen, kun je thermische isolatie gebruiken, zoals isolerende dekens. Daarnaast moet je voorkomen dat je opgeslagen spullen direct in contact komen met koude of hete oppervlakken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen je spullen en de muren van de opslagruimte.

Door deze vijf stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je spullen veilig en beschermd zijn tijdens opslag

Geschreven door

Niels van Eck

Niels van Eck

Niels van Eck is medeoprichter en websitebouwer van Storage Share. Oorspronkelijk begon hij aan de Rijksuniversiteit Groningen om uiteindelijk af te studeren aan de Hanze Hogeschool met de bachelor Communicatiesystemen, met de specialisatie Web & Mobile services. Met zijn achtergrond in informatica ziet hij altijd meer kansen dan problemen. Niels houdt zich graag bezig met het automatiseren van bedrijfsprocessen en zwemt als voormalig wedstrijdzwemmer nog regelmatig een aantal baantjes.

Bekijk onze opslagruimtes