9.2/10
085 0607 686
Storage Share
searchZoeken menu
Je kunstcollectie veilig en in goede staat houden

Je kunstcollectie veilig en in goede staat houden

calendar_month 12-01-2024 person Julian Doorten

Een kunstcollectie is een waardevol bezit, zowel in emotionele als financiële zin. Het is daarom van groot belang om je kunstwerken op de juiste manier te bewaren om hun waarde te behouden en schade te voorkomen.

Het belang van het goed bewaren van een kunstcollectie

Het goed bewaren van een kunstcollectie is van essentieel belang om de waarde van de kunstwerken te behouden. Kunstwerken kunnen erg kwetsbaar zijn en kunnen snel beschadigd raken door factoren als vochtigheid, temperatuur, licht en externe krachten. 

Door je kunstwerken op de juiste manier te bewaren, kun je de levensduur ervan verlengen en ervoor zorgen dat ze in optimale staat blijven.

De waarde van kunst behouden

Een constante temperatuur tussen 18 en 21 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen 40% en 55% zijn ideaal voor het behoud van kunstwerken. 

Bovendien moet de kunstcollectie worden beschermd tegen direct zonlicht, omdat langdurige blootstelling aan UV-straling de kleuren van de kunstwerken kan vervagen en het materiaal kan beschadigen. 

Ook is het verstandig om kunstwerken te beschermen tegen stof en vuil door ze regelmatig schoon te maken met behulp van zachte, pluisvrije doeken of borstels. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze het materiaal van de kunstwerken kunnen aantasten. 

Overwegingen bij het kiezen van een opslagruimte

Een goede opslagruimte biedt de juiste omgevingsomstandigheden en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om je kunstwerken te beschermen.

Temperatuur en vochtigheidscontrole

Een geschikte opslagruimte voor kunstwerken moet een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid bieden. Dit kan worden bereikt door het gebruik van airconditioning, luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. 

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de opslagruimte goed geïsoleerd is om schommelingen in temperatuur en vochtigheid van buitenaf te voorkomen.

Veiligheidsmaatregelen voor kunstwerken

Naast het regelen van de omgevingsomstandigheden, moet een opslagruimte voor kunstwerken ook worden beveiligd. Dit kan worden gedaan door het installeren van beveiligingssystemen, zoals alarmsystemen en bewakingscamera's. 

Daarnaast moet de opslagruimte toegangsbeperkingen hebben, zoals beveiligde deuren en sloten, om ongeautoriseerde toegang tot je kunstcollectie te voorkomen.

Het juiste verpakkingsmateriaal voor kunst

Door je kunstwerken op de juiste manier te verpakken kun je schade tijdens transport of opslag voorkomen.

Beschermende materialen voor verschillende soorten kunst

Ieder soort kunst heeft verschillende bescherming nodig. Voor schilderijen is het aan te raden om zuurvrij inpakpapier, schuimrubberen hoekbeschermers en kartonnen kokers te gebruiken om de bescherming te maximaliseren. 

Voor beeldhouwwerken kunnen op maat gemaakte houten kisten en zachte verpakkingen gebruikt worden om de kwetsbare delen te ondersteunen en te beschermen.

Het belang van het juist inpakken van kunstwerken

Het gebruik van zuurvrij inpakpapier, noppenfolie en schuimrubberen vellen kan helpen bij het beschermen van de kunstwerken en het verminderen van beweging tijdens transport.

Opslag voor kunst bij Storage Share

Ontdek de ideale opslagruimte voor je kunstwerken bij Storage Share. Onze faciliteiten bieden gecontroleerde temperaturen en vochtigheid, beveiligingssystemen en toegangsbeperkingen om de optimale omgeving te waarborgen. Bespaar kosten en behoud de waarde van je kunstcollectie. Met onze opslagruimte calculator reken je eenvoudig uit hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Neem vooral contact op als je hulp nodig hebt bij het kiezen van jouw ideale opslagruimte.

Geschreven door

Julian Doorten

Julian Doorten

Julian Doorten is één van de oprichters van Storage Share. Hij is ondernemer in hart en nieren. Met zijn masters Real Estate (Rijksuniversiteit Groningen) en International Management (Business Universiteit Nyenrode) is hij gedreven om succes te boeken. Julian mag je altijd wakker maken voor potentiële nieuwe Storage Share locaties, het vieren van mijlpalen en een mooie lange reis naar een warm land.

Bekijk onze opslagruimtes