Blog

Financiële aspect van verhuizen: Verzekeren

Financiële aspect van verhuizen: Verzekeren

Mark van Dam 11-04-2018

Bij een verhuizing komt er veel op je af. Hierbij kun je denken aan praktische zaken. Hoe krijg je bijvoorbeeld al je spullen op je nieuwe adres en passen al deze spullen ook in je nieuwe woning? Logischerwijs wil je ook je energie- en internetaansluiting al geregeld hebben voor je verhuist. Maar heb je ook gedacht aan je verzekeringen? In dit artikel lees je welke verzekeringen het belangrijkst voor jou zijn wanneer je gaat verhuizen.

Als je gaat verhuizen dan is het mogelijk dat je financiële situatie eveneens verandert. Kies je er bijvoorbeeld voor je huidige verzekeringen om te zetten, aan te passen of juist op te zeggen? Met een verzekering kun je een bepaald risico afdekken. Hieronder zetten we vijf verzekeringen op rij die je niet mag vergeten bij een verhuizing.

Zorgverzekering

Ben je 18 jaar of ouder en woon je in Nederland? Dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Zorgkosten, die onderdeel zijn van het basispakket, worden door de zorgverzekering vergoedt. De inhoud van dit basispakket wijzigt jaarlijks. Bovendien kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor zorg die niet in je basispakket zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandzorg, fysiotherapie etc. Het is altijd slim om je zorgverzekering onder de loep te nemen en na te gaan of je juist verzekerd bent. Ook als je gezinssituatie verandert (samenwonen of de geboorte van een kind), dan kan het lonen je polis te checken. Let op, vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen voor een mogelijke tegemoetkoming in je zorgkosten. Op de website van de Belastingdienst kun je zien of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Inboedelverzekering

Bij een verhuizing neem je meestal veel bezittingen mee naar je nieuwe woning. Voor je nieuwe woning is het dan ook slim om een inboedelverzekering af te sluiten Met een inboedelverzekering zijn je “roerende zaken” verzekerd bij bijvoorbeeld diefstal, inbraak, wateroverlast, brand en storm. Bij roerende zaken moet je denken aan spullen die niet nagelvast aan je woning zitten zoals meubilair, kleding en telefoon. Ga je verhuizen? Controleer of de dekking van je inboedelverzekering nog klopt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je onvrijwillig bij anderen of hun bezittingen aanbrengt. Wanneer je gaat verhuizen is het dan ook goed om te kijken of je verzekering in je nieuwe situatie nog actueel is. Gemiddeld kost een passende aansprakelijkheidsverzekering nog geen €50 per jaar. Overigens is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht.

Overlijdensrisicoverzekering

Ga je verhuizen naar je nieuwe koophuis? Bij een hypotheekaanvraag bij de aankoop van een woning is een overlijdensrisicoverzekering voor de bank vaak een verplichte verzekering. Bij overlijden van de verzekerde wordt dan een bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hiermee kan de gehele of gedeeltelijke hypotheekschuld worden afgelost. Belangrijk: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een overlijdensrisicoverzekering geen uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering

Als je gaat verhuizen, omdat je gaat samenwonen dan verandert ook vaak je financiële situatie.
Een uitvaartverzekering is dan één van de verzekeringen die soms vergeten wordt. Het is dan ook goed om te beseffen dat een uitvaart in Nederland namelijk al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000 euro kost. Indien je dit bedrag niet op de spaarrekening hebt staan is een uitvaartverzekering wellicht een goed idee. Een uitvaartverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. Met een uitvaartverzekering kun je namelijk de kosten van je uitvaart dekken, zodat je nabestaanden zorgen uit handen worden genomen. Bij een aantal uitvaartverzekeraars is het bovendien mogelijk om gratis je kinderen mee te verzekeren tot hun 18e jaar.

 

Nu weet je welke verzekeringen de moeite waard zijn om onder de loep te nemen wanneer je financiële situatie verandert. Mocht je bovenstaande verzekeringen al hebben afgesloten, check dan voordat je verhuist nog even of ze up-to-date zijn of dat je ze aan dient te passen. Dat scheelt je later wellicht veel zorgen.

Bekijk onze opslagruimtes